Po přečtení článku na MRK o
konzervaci kukuřice, bych rád přihodil i svůj nápad, jak konzervovat boilie.
Určitě se vám stalo, že u vody se boilie zaplísnilo a nezbylo vám nic jiného,
než je vyhodit. V dnešní době je dost možností, jak lze boilie konzervovat.
Můžeme ho např. zmrazit či dipovat. Zmražené boilie je po rozmrazení opět
náchylné k plísni. Na dipy existuje mnoho protichůdných názorů, proč dipy
používat či ne. Dipy mají nepříjemnou vlastnost, že mohou krystalizovat nebo
zkvasit. Na větší množství boilies by bylo potřeba i úměrně větší množství dipu.
A teď se dostanu ke svému nápadu, u
kterého jsem hleděl na kvalitu a ekonomickou stránku vybraného způsobu
konzervace. A tak jsem vyzkoušel pár kuliček doma vyrobených boilies konzervovat
v oleji. Nechal jsem takto kuličky při pokojové teplotě asi tak měsíc. A čekal
jsem, co na nich najdu po otevření. Byl jsem příjemně překvapen, boiliesky byly
beze změny (žádný penicilín). Můj další pokus byl aromatizovat tento nálev. Asi
do půlkilové krabičky jsem dal tolik boilies, kolik se do ni vešlo. Mimo jsem si
připravil „nálev“ asi tak 200ml rostliného oleje a 1 až 1 lžičku arómatu, který
jsem použil na výrobu boilies. Tímto nálevem jsme zalil boilie v krabičce až po
okraj a uzavřel. Nechal jsem takto upravené boilie měsíc.
Potom přišly na řadu praktické testy u
vody. Sám jsem byl zvědav, co řeknou kapříci na takto upravenou potravu. Na
jeden prut jsem nastražil boilie nekonzervované a na druhý prut to samé, ale
poznamenané mojim experimentem. Na této pětihodinové vycházce jsem ulovil 4
kapříky (47-60) a to bez předchozího vnadění. Žádný rozdíl mezi záběry na boilie
konzervované či čerstvé. Pro první
konzervaci jsem použil obyčejný rostlinný olej a aróma na alkoholové bázi.
Myslím, že by nebylo na škodu nahradit tento rostlinný olej za olej olivový nebo
řepkový. Principem celé této legrace je fakt, že k boilies zalitým olejem nejde
vzduch. Tím pádem nemůže dojít k hnilobě.
Doporučuji při použití tohoto nápadu se
řídit pravidlem: někdy méně znamená více. To se hlavně týká přidávaných
atraktiv, ať už arómatu, sladidel či posilovačů. Pokud tento nálev předávkujete
ostatními komponenty, a zalijete boilies, tak si můžete být jisti, že vám po
vaší nástraze kapr ani „neštěkne“.
Existují dvě pravidla pro kvalitní
konzervaci: nepředávkovat nálev a nenechat nádobu s boilies na přímém slunci.
I tento nálev vám může pomoci k
vysněnému úlovku. Proč? Je to vcelku jednoduché, když vhodíte jednu kuličku do
mělké vody, uvidíte, jak aróma obsažené v oleji vytvoří jakousi „vlnu“, která
zaujme i vaše kapříky. Ovšem neočekávejte, že když vhodíte boilies do vody, tak
ty největší dacani se budou prát, kdo z nich ji zbaští. To ne. Ale při správné
lokalizaci velkého kapra a „dokonalé montáži“ máte šanci zaujmout jeho pozornost
i s minimálním vnaděním. Na závěr bych
rád celý tento článek shrnul. Jde o výrobek (nálev), který vám dává možnost
zapojit vlastní fantazii (aroma, sladidla, vitaminy, minerály, aminokyseliny) a
potési říci, že jste si vyrobili jakýsi vlastní dip. Můžete takto konzervovat
klidně metrák boilies a to po celý rok při pokojové teplotě. Pro mě je už
vyhovující, že po uvaření (upečení) a zakonzervování mohu jít za dva měsíce na
ryby s tím, že vím, že mám sebou čerstvé atraktivní boilies, které je schopné
chytat kapry. Už se nebudete muset
spoléhat na komerční výrobky, které jsou mnohdy do nebe vychválené testery,
kteří je měli sebou na 14 dní někde u vody.
PS: Dbejte na zdraví ryb. Je známo,
že kapři milují oleje, ale nejsou pro ně moc zdravé. Proto na takto konzervované
boilies jen lovte a nevnaďte s nimi.Proto je také vhodné boilis nechat např. na
ubrousku osušit, a před lovem je dát do jiné krabičky viz foto.
|