Karabinky a obratlíky

1.5.09

V rybářské bižuterii je mnoho drobností, bez kterých bychom se při troše dobré vůle obešli.Vždyť například pro spojení dvou vlasců není vždycky nutné hned používat obratlík nebo kovový kroužek.Vlasce se dají spojit jednoduchým a spolehlivým způsobem bez jakékoli pomůcky bezpečnými uzly. Pro někoho se však stal malý obratlík jedinečnou spojkou pro vlasec s návazcem a jiný způsob spojení už vůbec nepoužívá. Prostě tomuto spojení důvěřuje a také se mu snadno váže. Ovšem je třeba si uvědomit, že ve velmi jemných sestavách, například při lovu feederem,může i malý obratlík působit jako rušivý prvek. Je tedy zapotřebí zvážit, kdy je výhodné ho použít a kdy ne. Faktem zůstává, že už jsme si na obratlíky zvykli tak, že si některé situace bez nich dokážeme představit jen těžko. Nutno také podotknout, že nám opravdu hodně pomáhají a svou „práci" odvádějí naprosto bezvadně.Obratlíků jsou spousty druhů. Dále tu jsou ještě karabinky,karabinky kombinované s obratlíkem, kroužky a jiné spojky. Všechny tyhle drobné kovové součásti používáme úplně samozřejmě při sestavování lovných koncových systémů a je pravda, že právě na koncových systémech často velmi záleží a právě ony nejednou rozhodují o tom, zda uspějeme. Proto máme ve svých krabičkách spousty těchto věciček a to nejen v různých velikostech, ale i tvarech a možná i kvalitě. Tak jako všude i zde najdeme zboží různé kvality. Úplně levné,jež je podezřelé už svou cenou. Zboží, které je poměrně drahé, ale přitom nestojí za nic. Máme tu ovšem i výrobky cenově velmi přijatelné a kvalitní i dražší zboží vysoké jakosti. Vybíráme proto dobře, abychom se vyhnuli opravdu nepříjemnému zklamání v podobě ztráty velkých ryb. Ono to není snadné, protože pouze pohledem se vady zboží někdy objevit nepodaří a zjistíte to až tehdy, když se vám při zdolávání velké ryby rozevře karabinka anebo zlomí obratlík. Tyto výrobky jsou špatně kalené, což při nákupu nezjistíte.Pokud vás tato situace potká, pak všechny ostatní stejné kusy bez milosti vyřaďte a pořiďte si jiné. Možná to bude opět jen zkouška, ale jinak to zřejmě nepůjde. Odhalit pohledem ovšem můžete ostré hrany, nedokonalé zavírání karabinek a špatné otáčení závěsů. Jestliže kupujete celé balení, pak se ho nebojte přímo v prodejně otevřít a vyzkoušet. Naštěstí se tyto vady vyskytují čím dál méně a i levnějšízbožíje celkem spolehlivé. Problémy si spíše způsobují sami rybáři,když při těžší sestavě na štiky do ní vloží obratlík dimenzovaný pro lov pstruhů a okounů. Jako naschvál pak zabere pořádná štika a té se podaří obratlík v závěsu zlomit. Zde si ale nemůžeme stěžovat na nekvalitní zboží. Co se karabinek a obratlíků týká, najdeme různé tvary a na vlasec se mohou připevňovat různými způsoby. Jejich účel a využití však zůstává stále stejné.

Obratlíky


Ať se jedná o maličké velikosti nebo o opravdu velké kusy, které se používají při lovu největších sladkovodních ryb i při mořském rybolovu, používáme je především k tomu, abychom zabránili kroucení vlasce buď nástrahou, proudem anebo bojující rybou. Kroucením se vlasec oslabuje a obratlík (anebo i více obratlíků za sebou) tomuto nežádoucímu jevu účinně zabraňuje. Proto se obratlík tak často používá pro spojení vlasce s návazcem a také se nasazuje před vláčenou nástrahu. Obratlíky lze koupit v běžném a také v pevnostním provedení. Pevnostní verzi používáme všude tam, kde by mohla být velikost normálního obratlíku na obtíž a kde potřebujeme vysokou spolehlivost. Nejmenší čísla obratlíku využijeme při plavané pro spojení vlasců a návazců, i při velmi jemném lovů feederem a při lehoučké přívlači. Větší a pevnější obratlíky najdou uplatnění zejména při klasické položené při lovu kaprů a jiných větších kaprovitých ryb, samozřejmě i při lovu feederem,což je také položená a při těžší přívlači. Nejpevnější obratlíky pak nasazujeme při chytání největších ryb. Neobejdeme se bez nich při lovu sumců a lovu na moři.Obratlík často poslouží i jako zarážka průběžné zátěže. Je však třeba chránit uzlík, kterým je obratlík přivázaný k vlasci před nárazy zátěže,popřípadě průjezdu,neboť se jimi poškozuje a tím i oslabuje. Právě proto mezi obratlík a zátěž navlékáme na vlasec gumový korálek anebo kousek bužírky či gumové hadičky, kterou můžeme částečně navléci na obratlík. Nesmíme ho však v hadičce skrýt celý, protože by se pak neotáčel.Obratlíky, stejně jako spousta jiných drobností v rybařině, jsou spotřební zboží. Rukama nám jich projde za jednu sezonu dost na to, abychom si dokázali správně vybrat.
obratlík šokový


Trojramenný (trojcestný) obratlík

Tento typ obratlíku se využívá všude tam, kde je zapotřebí provést nějaké rozbočení vlasce. Slouží tedy k připevňování bočních návazců nebo zátěže na boční přívěs. Zátěž nebo krmítko lze také připevnit do bočního ramene obratlíku pomocí karabinky. Lze ho použít v sestavách s pevně fixovanou zátěží, ovšem tady je třeba vždycky dbát na to, aby nosnost vlasce byla mnohem větší než návazce, neboť v případě utržení hlavního vlasce by ryba vláčela zátěž s sebou.
Karabinky a karabinky s obratlikem
Rybářské karabinky jsou opravdu vynikající pomocnice. Potřebujeme je zejména pro rychlé spojení nebo naopak rozebrání částí koncových sestav. Ovšem daleko častěji než holá karabinka se používá kombinace karabinky s obratlikem,protože tato zdvojená funkce je mnohem výhodnější. Karabinku s obratlikem oceníme při rychlé výměně vláčecích nástrah anebo výměně zátěže či krmítka. Jejich pomocí můžeme v mžiku vyměnit například návazec při nočním lovu úhořů. Když ryba polkne nástrahu hluboko anebo háček návazce utrhnete, pak ho jednoduše odepnete z karabinky a vyměníte za jiný, který si předem připravíte. Pomocí karabinky také připevňujeme klouzavé splávky. Jejich výměna je v případě potřeby velmi snadná a nemusíte kvůli tomu rozebírat celou sestavu.
Karabinky s plastovým průjezdem
Karabinky s plastovým průjezdem (někdy se také říká s perličkou) využijeme všude tam, kde potřebujeme, aby se některá z částí koncové sestavy na hlavním vlasci volně pohybovala. Obyčejně je to zátěž, krmítko nebo i splávek, ale může to být i návazec. Tím, že se zátěž nebo naopak návazec volně pohybuje po vlasci, vlastně maskujeme zátěž, čímž se nástraha stává důvěryhodnější.Dáváme tak rybám i více času na to, aby nástrahu polkly hlouběji. Zvyšujeme tím šanci na úspěšné zaseknutí.
Jednoduché spojovací kroužky
Spojovací kroužky slouží výhradně ke spojení vlasců, vlasce s návazcem a také pro spojení vlasce například s feederovou gumou. Používáme je především tam, kde není žádoucí použít malý obratlík, který by mohl svou hmotností budit podezření při velmi jemném lovu. Pro kroužky ovšem můžete najít i mnohá další využití.Použijeme je například pro vedení velmi krátkého návazce u koncového krmítka.Kroužek připevním přímo ke krmítku a naprosto tak vyloučím jakékoli zamotání návazce během dlouhého letu i klesání pod hladinu.V každém případě je třeba říci, že i když jsou tyto drobnosti velkými pomocníky, je nutné používat je vždycky s rozmyslem a zbytečně si nekomplikovat život. Uvědomte si, že zbytečné uzly celou sestavu oslabují a příliš komplikované sestavy mají sklon k nepříjemnému motání. To vše se může jednou vymstít tak, že ztratíte svou životní rybu.

spona na bezuzlové vázání

 
Převzato