PYTLÁCTVÍ je trestným činem podle § 178a zákona č.140/1961 Sb., trestního zákona v platném znění!
Pytláci a pytláctví - trestný čin pytláctví
Zákon č. 140/1961 Sb.
trestní zákon
ve znění pozdějších předpisů

§178a

Pytláctví

§178a (1) Kdo neoprávněně loví zvěř nebo ryby, nebo ukryje, na sebe nebo jiného převede, nebo přechovává zvěř nebo ryby neoprávněně ulovené, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

§178a (2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let a propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1

  • a) v úmyslu opatřit sobě nebo jinému majetkový prospěch,
  • b) zvlášť zavrženíhodným způsobem,
  • c) hromadně účinným způsobem, nebo
  • d) jako člen organizované skupiny.

Stejně bude pachatel potrestán, byl-li v posledních třech letech odsouzen pro čin uvedený v odstavci 1.


Z černé kroniky

Bezohlední pytláci plundrují zvěř

Františkovy Lázně / Aš - Lesy i rybníky na Chebsku se stávají terčem nájezdů pytláků. Ti bez patřičných dokladů chytají ryby nebo střílí zvěř. Muže, kterého přistihli pracovníci rybářské společnosti při lovu ryb bez povolení, na ně dokonce vytáhl nůž.
"K tomuto případu došlo na rybníku Amerika u Františkových Lázní. Dva zaměstnanci rybářské společnosti přistihli 50letého muže z Chebska, jak lovil ryby bez povolení. S nožem v ruce jim vyhrožoval, že pokud ho nepustí, tak si to s nimi vyřídí," informoval o alarmujícím případu mluvčí policie Chebska Vladislav Hošek. Rybník Amerika je navíc označen jako přírodní rezervace.
"S něčím takovým jsem se ještě nesetkal," sdělil jeden ze zaměstnanců, kteří pytláka přistihli. "Vytáhl na nás velký lovecký nůž," dodal. Rybářům se podařilo pytlačícího muže odzbrojit a předat policistům.
"Byl obviněn z trestného činu pytláctví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci," poznamenal mluvčí Hošek.
Za pytláctví mu hrozí až dva roky vězení a peněžitý trest. Podle policejního mluvčího se jednalo letos na Chebsku už o čtvrtý případ.
"Na jaře byli například odhaleni dva muži, kteří v lesích na Ašsku odstřelili divoké prase," popsal další z činů, při kterých pytláci zabíjí zvěř. Tento případ byl podle některých myslivců o to horší, že k němu došlo po dlouhé a kruté zimě, kdy byla zvěř vysílená.

Chebský deník ze dne 15.7.2006


Pytláctví se nevyplácí

Litvínov - S podezřením na pytláctví předali strážníci policistům dva muže v Hamru. Oba rybáře, kteří nesli rybářské vybavení a nástrahy dne 23.6.2006 před 23. hodinou zkontrolovala hlídka v Janově. Oba nakonec doznali, že byli lovit na zdejším rybníku, ale povolení k rybolovu nevlastní ani jeden z nich. Ačkoliv nic neulovili, byli předáni policii ČR k dalšímu šetření.

Městská policie Litvínov - 28.6.2006


Dva mladíci jsou podezřelí z trestního činu pytláctví

Úvaly - Policisté Obvodního oddělení PČR Úvaly šetří případ, ke kterému došlo dne 14. května 2006 v době od 15.00 do 18.00 hodin v obci Úvaly. Dva mladíci ve věku devatenáct let jsou podezřelí z toho, že v uvedené době vstoupili na pozemek Českého rybářského svazu, kde se nachází chovný rybník, a že tam na rybářský prut chytili chovného kapra v délce 60 cm a váze 5 kg. Podle zjištěných skutečností pak mladíci kapra prodali za 200 korun. Způsobená škoda byla vyčíslena na 1 000 korun. Za pytláctví hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na dvě léta, peněžitý trest, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Případ policisté řeší ve zkráceném přípravném řízení.

ppor. Mgr. Lenka Kubátová
tisková mluvčí Policie ČR Praha-východ


Policie stíhá dva pytláky

Prostějov - V našem okrese zatím poměrně neobvyklý trestný čin řeší v těchto dnech prostějovští policisté. Ve středu totiž v blízkosti Plumlovské přehrady u Podhradského rybníka strážci zákona načapali přímo při činu dva muže, kteří zde bez povolení chytali ryby. Nyní jim hrozí až dvouleté vězení. "Ve středu 27. července 2005 zjistila policejní hlídka Obvodního oddělení v Plumlově dva muže ve věku 29 a 32 let z Kutné Hory a Havlíčkova Brodu, kteří byli zastiženi u Podhradského rybníka při neoprávněném lovu ryb. Muži nejsou členy rybářského svazu ani nemají povolení k lovu ryb. Svým jednáním jsou oba pachatelé podezřelí z trestného činu pytláctví a u soudu jim bude hrozit až dvouleté odnětí svobody," sdělila nám tisková mluvčí Policie ČR v Prostějově A. Slavotínková.

Oba muži, kteří jsou zřejmě turisté či rekreanti, se rozhodli lovit ryby v rybníku, který je v revíru Povodí Moravy. "Lovení ryb je zde povoleno za určitý poplatek i nečlenům rybářského svazu, ale jenom od čtvrtka do soboty. Policisté však oba pytláky přistihli ve středu. Do příjezdu hlídky oba muži nestačili nic vylovit, takže škoda na majetku nevznikla. V této věci jsme zahájili úkony přípravného zkráceného řízení, takže soud proběhne v co nejbližší době," dodala policejní mluvčí, která nám ještě sdělila, že tento druh trestné činnosti není na Prostějovsku skutečně obvyklý. "Na rozdíl od jiných okresů řešila prostějovská policie v posledních letech jen pár podobných případů," potvrdila Alena Slavotínková.

Naopak na stále rostoucí míru pytláctví u středomoravských rybníků už nějaký čas upozorňují rybáři. Stále obvyklejší je podle nich černý obchod s rybím masem. Pytláci jej totiž bez dokladů prodávají do restaurací.

-mik- dne 28.7.2005


Pytlák lovil ryby na dva teleskopy

Křižanovice - Policie ČR se po dlouhé době pustila zase do vyšetřování pytláctví. Tentokrát se jí dostal na mušku neposlušný rybář, který si šel zachytat ryby na zdejší přehradu.

"Akciová společnost Povodí Labe nám zaslala v tomto týdnu podklady ve věci podezření ze spáchání trestného činu pytláctví," uvádí policejní tisková mluvčí Věra Hamáčková. Toho se měl podle jejího sdělení dopustit dvaapadesátiletý muž z Chrudimi.

"Měl letos 4. června provádět neoprávněný rybolov na dva teleskopické pruty na přehradě Křižanovice. Byl při této činnosti přistižen ostrahou přehrady," pokračuje tisková mluvčí Hamáčková.

Jak dodává, policisté po zvážení předložených důkazů nakonec zahájili ve středu proti uvedenému muži pro pytláctví trestní stíhání ve zkráceném řízení.

Noviny Chrudimska - 24.6.2005


Upytlačená ryba může přijít až na dva roky

Kopřivnice (dam) - Rybáři se potýkají s neoprávněnými lovci ve svých revírech. Počet případů pytláctví se sice nijak výrazně nezvýšil, ale drzost pytláků prý roste. „Přibývá vážných případů, kdy pytláci za nízkých stavů hladiny používají k lovu sítí nebo dokonce elektrického proudu,“ řekl rybářský hospodář Milan Konvička. Pytláci to dnes podle rybářů mají navíc daleko jednodušší než dřív. Většina vodních toků je upravena, ryby ztratily přirozené úkryty a jsou snadno napadnutelné. „Odhalit pytláky není snadné, a možná i proto se zdá, že jejich počet nenarůstá,“ myslí si Konvička. Ryba ulovená na černo však může pytlákovi přijít pěkně draho. Trestní zákoník podle policie trestá pytláky buďto peněžitým trestem, nebo odnětím svobody až na dvě léta. Pytlákovi hrozí také zákaz činnosti a zabavení loveckého náčiní. Právě s policií rybáři v boji proti pytlákům úzce spolupracují. „Zákon je velice ošemetný, nemohu někoho zadržet, i když si myslím, že je to pytlák. Daleko jednodušší je zavolat a postupovat společně s policií, která případ vyřeší,“ tvrdí Konvička.

Problémy s pytláctvím má také majitel soukromého rybníka ve Vlčovicích Ivan Telařík. „Pytlačí mi tam kluci z vesnice, ale daleko horší je noční pytlačení, které mají na svědomí dospělí. Už jsem vše nahlásil městské i státní policii a bylo mi slíbeno, že občas na rybník dohlédnou,“ prozradil majitel rybníka. Podle Telaříkových slov si možná spousta lidí neuvědomuje, že pytlačení na soukromém majetku podléhá stejným zákonům jako nelegální chytání na řece. Jaké škody mu pytláci způsobili, si Telařík netroufl odhadnout. Finanční ztráta však může být vysoká, ceny chovných ryb se mohou vyšplhat k desítkám tisíc. „Pokud někdo k rybníku přijde a neškodí mu, vůbec mi nevadí. Když ale bude ničit můj majetek, budu si ho bránit, i kdybych za nepřiměřenou obranu měl skončit u soudu,“ tvrdí Telařík a to, že nemluví do větru, potvrzuje tím, že při ostraze rybníka již také střílel.

Kopřivnické noviny č. 22/2003 ze dne 5.6.2003


Boj proti pytlákům nekončí

Jičín, Lázně Bělohrad, Chlumec nad Cidlinou - Teplé letní dny zvou k vodě nejen milovníky koupání, ale rovněž rybáře bez povolenek - pytláky. Míra pytlačení na rybnících a řekách je podle všech ukazatelů stále velmi vysoká a rybářským spolkům vznikají velké škody. Jičínský okres v tomto ohledu není žádnou výjimkou. Místní rybářské organizace se snaží potírat nepovolený rybolov již řadu let a v některých případech zaznamenaly první výraznější úspěchy. Podporu v boji s pytláky má přinést i nový zákon z konce minulého roku, kterým rybářská stráž získala status veřejného činitele, a jako taková nyní vlastní i odpovídající pravomoci. Ovšem skutečný efekt tohoto opatření bude možné posoudit až po zkušenostech z letošní sezony.

Velké problémy s pytláky mají na rybnících, které spravuje Rybářství Chlumec nad Cidlinou. "Minulý rok jsme v souvislosti s činností pytláků zaznamenali celkové ztráty asi 10 %. Nejvíce se nepovolené rybaření provozovalo na rekreačních rybnících, kde počítáme ztrátu ryb až kolem 25 %," sdělil NN Ing. Pojar. Podle jeho slov se porybní snaží dělat maximum proti nepovolenému rybolovu, zatím bohužel bez patřičného výsledku. Řešení současného stavu spatřuje ve větším důrazu na spolupráci s bezpečnostními agenturami a policií.

Že se pytlačí hodně, potvrzuje i Jindřich Richtera z Českého rybářského svazu Lázně Bělohrad. Do jejich revíru patří mimo jiné řeka Javorka s přítoky, ve kterých žije několik stovek pstruhů. "Stav pstruhů je ve srovnání s minulými léty nízký, na čemž se podepisuje zejména nízký stav vody, průsak saponátů do řeky a další znečištění. Pstruzi, kteří přežijí, se pak většinou stávají kořistí pytláků."

K novému zákonu o rybářské stráži se však bělohradští porybní staví spíše skepticky. Podle Richtery porybní, kteří vykonávají tuto funkci zcela dobrovolně, nemohou přímo zastoupit policejní orgány. Proti pytlákům jsou totiž v některých případech bezmocní. "Měli jsme tu i takový případ, kdy pytlák na jednoho z porybných vytáhl nůž," dodal s trochou bezmoci Richtera.

Naopak pytláctví bylo výrazně omezeno v oblasti, kterou spravuje Český rybářský svaz Jičín. I zde bujelo ještě před pěti lety nekontrolované pytláctví, to se ale během krátké doby změnilo. V současnosti tak dochází pouze k nepatrnému množství případů nepovoleného rybolovu. Podle slov předsedy Českého rybářského svazu Jičín Milana Zmátlíka je to výsledek nekompromisního přístupu k pytlákům. Jičínský svaz totiž spolupracuje aktivně s policií a provádí časté kontroly a výjezdy do terénu. K odrazení příležitostných pytláků vedlo i pokutování a předvádění pytláků na policii. Jičínští si také pochvalují nynější zákon o rybářské stráži, který umožňuje porybným namátkové kontroly, legitimování a potřebnou zákonnou ochranu. Pytlák tak nyní může dostat pokutu ve výši až 25 tisíc korun.

Nové Noviny č.25/00 - 23.6.2000