Candát v těstíčku s česnekovým přelivem

 
8 ks. podkůvek z candáta po 120g. 2 lžíce hladké n´mouky,šťáva z jednoho citronu.olej,pepř,sůl,4 lžíce másla.

Na těstíčko: 6 brambor,3 vejce,špetka bílého pepře,tymiánu a soli.

Česnekový přeliv:1/2 kelímku smetany ke šlehání,4 stroužky česneku,pepř,sůl,1 lžička vegety,2 lžíce červeného vína,1 lžíce škrobu.

 Porce candáta osolíme,opepříme,pokapeme citrónovou šťávou  a olejem a necháme krátce odležet.Syrové brambory nastrouháme a smícháme s vejci,solí a kořením.Porce vyjmeme z marinády,zaprášíme hladkou moukou a obalíme v bramborovém těstě.Pozvolna smažíme na másle po obou stranách dorůžova.Na talířích přelijeme česnekovým přelivem vzniklým povařením smetany,rozetřeného česneku s pepřem a solí,vegetou,škrobem a červeným vínem.Bohatě ozdobíme sekanými mladými kopřivami nebo jiným zeleným kořením.

Kapr „divočák“

 
8 porcí kapra po 100g.2 lžíce oleje,4l lžic jeřabinového džemu,0,5dl fernetu,1 lžička sardelové pasty,1 lžička paprikové omáčky,1 stroužek česneku,hladká mouka na obalení,60 g. prorostlé slaniny,2 cibule,1 lžíce koření Divočina, 2dl. červeného vína,2 lžíce másla,2 lžíce hladké mouky,sůl,

 Očištěné porce kapra vložíme do marinády z oleje, jeřabinového džemu,fernetu,sardelové pasty,paprikové omáčky,rozetřeného česneku a soli.Porce necháme v chladničce marinovat do druhého dne.Vyjmeme z marinády obalíme v mouce  a vložíme na pokrájenou a částečně

rozškvařenou slaninu.Po obou stranách pozvolna  opékáme asi 5 min.porce odložíme na teplý

talíř,do výpeku vsypeme na jemno posekanou cibuli a osmahneme do sklovita.Přidáme divoké koření,zalijeme čerstvým vínem a zbytkem  marinády a krátce povaříme.Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a hustíme jí omáčku.Podle potřeby dochutíme.Omáčku procedíme přímo na porce kapra, podáváme s opečenými brambory a brusinkovým kompotem.

 


Siven s ananasem

 8 plátků ze sivena amerického bez kůže,4 stroužky česneku,3 lžíce oleje,4 plátky ananasu,1 šálek ananasové šťávy,2 lžíce sekaného řapíkatého celeru,2 lžíce sojové omáčky,1 šálek rybího vývaru,1 lžička škrobové moučky,1 chilli paprička,petrželka,pepř,sůl    

 

Každý látek ryby překrojíme na tři stejné kousky,osolíme,opepříme a necháme krátce odležet.V pánvi wok rozehřejeme část oleje,vložíme kousky ryby zprudka za stálého míchání smažíme asi 3 min.Porce vyjmeme a odložíme na nahřátý talíř.Do výpeku přidáme zbytek oleje,přidáme česnek nakrájený na plátky,posekaný řapíkatý celer a kostičky ananasu.Za stálého míchání smažíme 3 min.Potom přidáme sojovou omáčku,ananasovou šťávu a rybí vývar zakvedlanou škrobovou moučkou a vaříme částečného vypaření a zhoustnutí omáčky.Ryby vložíme do omáčky a za opatrného promíchávání prohřejeme.Servírujeme ozdobené pokrájenou chilli papričkou a snítkami petrželky.Vhodnou přílohou je dalamánek.

Smažený sumec na pórku

 800g plátků sumce bez kůže.2 lžíce světlé sojové omáčky,2 lžíce kečupu,1 lžíce vinného octa nebo citrónové šťávy,2 stroužky česneku,1 lžíce cukru krystal, 4 lžíce oleje,pepř,sůl,400g pórku,1 chilli paprička.

 
V misce smícháme sojovou omáčku,kečup,vinný ocet a česnek rozetřený s cukrem,vše promícháme s plátky sumce necháme hodinu marinovat.Pórek nakrájený na tenká kolečka

osmahneme na polovině oleje do sklovita a vyjmeme s pánve.Do pánve přidáme zbytek oleje,

vložíme vložíme plátky sumce a zprudka opékáme po obou stranách do hněda a křupava.Porce rozdělíme na talíře,posypeme dušeným pórkem a ozdobíme chilli papričkou nakrájenou na kolečka.podáváme s pečenými brambory omaštěnými rozškvařenou slaninou.

Kapr v přelivu s růžovkami

 800g. kapřích podkůvek,1 citron,4 lžíce oleje, 1 lžička grilovacího koření,sůl,olej,řapíkatý celer,
přeliv: 100 g. kořenové zeleniny,1 cibule,máslo,1 lžíce divokého koření,1 šálek zeleninového vývaru,2 lžíce hladké mouky,1 kelímek kysané smetany,cukr,citrónová šťáva,sůl,200 g muchomůrek růžovek
.
Podkůvky z kapra na 3 hodiny vložíme do marinády,kterou připravíme smícháním citrónové šťávy,oleje,grilovacího koření a soli.Porce vyjmeme,osušíme a zprudka opečeme na oleji po obou stranách dozlatova. Na talířích přelijeme smetanovým přelivem a růžovkami a posypeme jemně sekaným řapíkatým celerem.Podáváme s bramborem.

Příprava smetanového přelivu: Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme,na másle osmahneme dozlatova,přidáme divoké koření,zalijeme vývarem a 10 min.dusíme.Směs zalijeme zakysanou smetanou s rozkvedlanou hladkou moukou a za stálého míchání krátce povaříme.Dochutíme cukrem,citrónovou šťávou a solí.Omáčku přecedíme a promícháme a najemno posekanými růžovkami uvařenými ve vlastní šťávě.

Candát na houbách se zeleninou

8 plátků candáta po 120 g. 1 limetka,celerová sůl,pepř,4 lžíce másla, 400 g houbové směsi,sůl,kmín,1 konzerva sterilizovaných rajčat, 1 pórek,hrst spařených a pokrájených listů mangoldu.

 

Plátky candáta pokapeme limetkovou šťávou, posypeme celerovou solí a pepřem a necháme jednu hodinu odležet v chladu.mezitím si připravíme houbovou směs a dušenou zeleninu.Houby pokrájíme a podusíme ve vlastní šťávě,osolíme a trochu okmínujeme.Zvlášť na lžíci másla podusíme pórek nakrájený na tenká kolečka,mangold a rajčata.Plátky candáta pozvolna smažíme na 3 lžících másla do světle hněda.Porce rozložíme na talíře,posypeme podušenými houbami a doplníme dušenou zeleninou.

Závitky z tolstolobika s chřestem

 8 ks filet z tolstolobika,sůl,16ks. sterilovaného chřestu,1 sýr Lučina,2 lžíce másla,2 lžíce sekané pažitky,petrželka.

 

Filety z tolstolobika osolíme a necháme odležet.Mezitím v osolené vodě krátce povaříme sterilovaný chřest a okrájíme ho na velikost filet.Filety ryb rozložíme,na každý položíme 2 špalíčky chřestu,opatrně svineme do rolky,spíchneme párátkem,vložíme na rozehřáté máslo a pozvolna opékáme ze všech stran do červena a křupava.Odřezky z chřestu posekáme najemno,smícháme s lučinou,máslem,sekanou pažitkou a solí.Na každý závitek rozdělíme směs z lučin a ozdobíme snítky petrželky.Podáváme s dušenou rýží nastavenou na drobno nakrájenými kompotovanými hruškami a rozinkami předem namočenými v rumu.

Zalitý cejn

 4 cejni,2 lžíce soli,šťáva z 1 citronu,1 lžíce oleje,60g hladké mouky,olej na smažení,500g cibule,

zálivka:5 dl. vinného octa zředěného vodou,4 lžíce cukru,1 lžíce soli,1 lžíce oleje,1 lžička koření „divočina“ 2 bobkové listy.

 

Očištěné cejny nařízneme podélně,osolíme,pokapeme citrónovou šťávou a olejem a necháme 24 hod.odležet v chladu.Filety obalíme v hladké mouce a na rozehřátém oleji je smažíme po obou stranách dozlatova.vychladlé obereme od kostí.Do připraveného kameninového soudečku skládáme ve vrstvách rabí maso a cibuli nakrájenou na kolečka.Vršek pokapeme olejem a zalijeme nálevem,který připravíme svařením uvedených přísad.Soudek uzavřeme a uložíme na 3 dny do chladu.Podáváme jako studený předkrm s pečivem.

Lipan v čekankovém hávu

 4 lipani,šťáva z 1 citronu,2 lžíce oleje,pepř,sůl, 1 lžíce sekaného libečku,2 lžíce hořčice, 1 lžíce citrónové šťávy,2 lžíce strouhanky,300g čekankových puků,2 mandarinky,1 jablko,10 g vodního melounu,4 mírně pálivé papričky.

Očištěné lipany zakapeme citrónovou šťávou a olejem,osolíme,opepříme a necháme 3 hod.odležet v chladu.Vnitřek ryb vysypeme polovinou libečku a strouhanou a zprudka opékáme na oleji 5 min. po každé straně.Mezitím si připravíme směs z hořčice,citrónové šťávy,oleje,pepře soli a zbytku libečku.Směsí potřeme ryby,vložíme do zapékací misky vymazané olejem a krátce zapečeme v troubě.Na každého lipana položíme papričku. Podáváme s čekankovým hávem: Z čekanky vykrojíme středový klínek,rozebereme ji a pokrájíme na proužky.Rozdělíme ji na talíře,posypeme na hrubo postrouhaným jablkem a poklademe dílky mandarinky,a malými kostičkami melounu.zapečenou rybu položíme na čekankový háv a podáváme s vařenými brambory pokapanými máslem.

Treska  Á LA LI – OU

 600g, masa z tresky,2 cibule,1/2 dl. suchého bílého vína,2 lžíce tmavé sojové omáčky,1 vrchovatá lžička koření pěti vůní,1 lžíce solamylu 4 stroužky česneku,olej,
omáčka: 1 lžíce solamylu,2 lžíce tmavé sojové omáčky,1/2 dl bílého vína,1 dl vody.

Maso z tresky nakrájíme na 1,5 cm.- kostky,smícháme s vínem,sojovou omáčkou,kořením,solamylem a 20 min. necháme odležet při pokojové teplotě.Ingredience pro přípravu omáčky smícháme.Cibuli nakrájíme na 1,5 cm. kostky a na pánvi wok rozehřejeme olej,cibuli orestujeme do polosyrova a vyjmeme.V rozpáleném oleji krátce osmahneme nahrubo nasekaný česnek,přidáme maso a při vyšší teplotě restujeme cca. 5 min.Potom vrátíme cibuli,necháme prohřát a zalijeme dobře promíchanou omáčkou.Za stálého míchání opatrně prohříváme do zhoustnutí.Podáváme s rýží.

Křupavý amur s ostrou omáčkou.

 800 g plátku z amura,sůl,rostlinný olej.
těstíčko:60g hladké mouky,1 vejce,1 lžíce oleje,4 lžíce mléka,chilli omáčka,2 chilli papričky,2 stroužky česneku,sůl,pepř,3 lžíce ostrého kečupu,špetka mletého chilli,1 lžíce vinného octa,2 lžíce bílého vína,2 lžíce tmavé sojové omáčky,cukr,voda.

 

plátky amura pokrájíme na kostky o hraně 4 cm,osolíme a dáme odležet.Z uvedených přísad ušleháme hustší těsto a necháme 20 min. odstát.Rybí kostičky obalujeme v těstíčku a smažíme na oleji ve woku po obou stranách do zlatova.Hotové dáme stranou a udržujeme v teple.Na pánvi ponecháme lžíci oleje,přidáme najemno posekané chilli papričky rozetřený česnek a všechny ostatní přísady do omáčky a za stálého míchání vaříme asi 4 min. Usmažené kostka ryb vložíme do omáčky a 3 min. prohříváme.Podáváme s bílým pečivem nebo jinou přílohou podle chuti.

Smažený kapr s uzenou krkovičkou

 800g. vykostěných kapřích filetů,200g uzené krkovičky,2 lžíce paprikové pasty,4 lžíce hladké mouky,1 lžíce směsi mleté papriky,zeleného pepře a soli,1 lžíce drceného kmínu,olej na smažení.

 

Kapří filety nakrájíme na 2 cm a 6 cm dlouhé kousky,osolíme,potřeme paprikovou pastou a necháme krátce odležet.Na každý kousek kapra vložíme kousek krkovičky,přeložíme a spíchneme párátkem.Porce obalíme ve směsi hladké mouky,pepře,mleté papriky,drceného kmínu a soli. Smažíme na oleji po všech stranách dozlatova a křupava.Podáváme s míchanou sterilizovanou zeleninou podušenou na másle a krutonky s česnekem(rohlíky nakrájíme na kolečka,opečeme na másle a potřeme rozetřeným česnekem se solí.)

Lín v pažitkové omáčce

 4 středně velcí líni,sůl,1 lžíce citrónové šťávy,2 lžíce oleje,2 lžíce sušené bazalky,3 lžíce hladké mouky,olej na smažení,4 stroužky česneku,paprika,1 lžíce másla,2 cibule,1 šálek zeleninového vývaru,1 šálek mléka,pepř,2 lžíce sekané pažitky,citron,pórek,petrželka.

 

Očištěné a vykuchané líny bez hlav a ploutví osolíme,zakapeme citrónovou šťávou a olejem a necháme odležet do druhého dne v chladu.Pak je osušíme,posypeme polovinou bazalky,zaprášíme polovinou mouky a na oleji opečeme po obou stranách dohněda.Ke konci líny několikrát nařízneme a posypeme tenkými plátky česneku a paprikou.Najemno nasekanou cibuli zpěníme na másle do sklovita.posypeme zbylou moukou a osmahneme.Zalijeme vývarem a povaříme do zhoustnutí.Omáčku propasírujeme,přidáme mléko,ochutíme zbylou bazalkou,pepřem a solí a nakonec vmícháme jemně posekanou pažitku.Ryby rozdělíme na talíře,přelijeme omáčkou a ozdobíme klínkem citronu,pokrájeným pórkem a petrželkou.podáváme s pečenými krutonky z bílé veky potřenými česnekovou pastou.

                              Pstruh na červeném víně

 4 pstruzi asi po 250g. 1 šálek červeného vinného octa,3dl. červeného vína,1 šálek vody,1 malá mrkev,1 malá cibule,citrónová kůra,petrželka,tymián,bobkový list,nové koření,2 lžíce sekaných bylinek,4 lžíce másla,pepř,sůl, citron nebo limetka na ozdobu.

 

Dokonale vykuchaným pstruhům ponecháme hlavy,osušíme je a rozložíme do pekáčku.Vinný ocet krátce povaříme,pstruhy jím přelijeme a necháme asi 20 min. marinovat v chladničce.Na

Pánev nalijeme víno a vodu,přidáme na jemno nakrájenou mrkev,cibuli,sůl,citrónovou kůru,bylinky a divoké koření a vše
prohřejeme.Marinované pstruhy vyjmeme z octa,necháme okapat a vložíme na pánev tak,aby se navzájem nedotýkali.Přelijeme je vinnou směsí a pod pokličkou na mírném ohni dusíme 15 min.Opatrně je vyjmeme z pánve,rozdělíme na talíře a udržujeme teplé.Šťávu povaříme,podle potřeby dochutíme a zjemníme rozpuštěným máslem.omáčkou přelijeme pstruhy a ozdobíme klínky citronu nebo limetky.


Smažený úhoř na zázvoru

 Úhoř,olej,sůl,4 lžíce rýžové moučky,2 lžíce najemno strouhaného zázvoru,olej na smažení,2 pórky,2 řapíkaté celery.

 

Očištěné a překrojené porce úhoře osolíme,pokapeme olejem a necháme hodinku odležet v chladničce.Smícháme rýžovou moučku se strouhaným zázvorem,přidáme porce úhoře a promícháme tak,aby se ryby směsí dobře obalily.Porce smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dorůžova.Ke konci přidáme na kolečka pokrájený pórek a řapíkatý celer a společně dusíme asi 10 min.podáváme s dušenou rýží nastavenou rozinkami a strouhanými mandlemi,na talířích vše ozdobíme snítkami petrželky a klínkem citronu.

Řízečky z candáta s pusinkami

 800g candáta,olej na smažení,2 lžíce rybí omáčky,2 lžíce bílého vína,1 lžíce škrobové moučky,4 lžíce vývaru z masoxu,sekaný libeček,pepř,sůl,1 lžíce oleje,šťáva z jednoho citronu,

Pusinky: 600g. vařených brambor,2 vejce,100g vařené a najemno rozsekané ryby(zbytky z candáta),sůl,olej

 Nejdříve připravíme marinádu:Škrobovou moučku smícháme s vývarem,přidáme rybí omáčku,olej,víno,citrónovou šťávu,sůl a koření.Krátce povaříme a necháme vychladnout.Candáta vykostíme,nakrájíme na proužky silné asi 3 cm.a na několik hodin vložíme do marinády.Pak ryby na rozehřátém oleji zprudka opékáme po obou stranách dozlatova.podáváme s bohatou zeleninovou oblohou a bramborovými pusinkami.Vařené brambory rozšťoucháme,smícháme se žloutky,tuhým sněhem z bílků,rozsekanou rybou a solí.polotuhé těsto pomocí cukrářského pytlíku nanášíme na plech vymazaný olejem,tvoříme menší pusinky a ve vyhřáté troubě pečeme dorůžova.


Sumčí „biftek“ s pikantní omáčkou        

 
4 porce sumce asi po 200g,šťáva z 1 citronu,sůl,2 lžíce hladké mouky,2 lžíce oleje,60g. prorostlé slaniny,2 cibule,2 lžíce sekaného řapíkatého celeru,

Omáčka:1 kelímek kysané smetany,4 lžíce rybího bujonu,1 lžíce maggi,špetka chilli,pepř,sůl,1 lžíce sekané meduňky,

 
Očištěné porce sumce osolíme,pokapeme citrónovou šťávou a 3 hod. necháme v chladu odležet.Mezitím si připravíme pikantní omáčku:Kysanou smetanu dobře rozmícháme s rybím bujonem,maggi,chilli,pepřem a solí,nakonec vmícháme jemně posekanou meduňku.Porce sumce zaprášíme moukou,zprudka opečeme na oleji po obou stranách dozlatova,vyjmeme a udržujeme teplé.Do výpeku přidáme nakrájenou slaninu,najemno posekanou cibuli a celer,osmahneme,porce sumce vrátíme zpět a ještě 5 min. dopékáme dokřupava.Porce sumce rozdělíme na talíře,přelijeme pikantní omáčkou a podáváme s dušenou rýží.

Štičí závitky 


8 filetů z vykostěné štiky,2 lžíce tmavé sojové omáčky,šťáva z 1 citronu,2 lžíce oleje,pepř,sůl,hladká mouka,2 vejce,strouhanka,olej na smažení,

Nádivka:2 žemle,2 lžíce másla,200g vařeného masa ze zbytků štiky,1 malá cibule,2 stroužky česneku,100g. lišek (nebo jiných hub),1 lžíce sekaného libečku,špetka drceného kmínu,mletý červený pepř,sůl

 

Filety osolíme.opepříme,pokapeme marinádou ze sojové omáčky,citrónové šťávy a oleje a necháme v chladu krátce odležet.

Mezitím si připravíme nádivku:Na másle osmahneme na jemno pokrájenou cibuli a česnek,přidáme nakrájené lišky a dusíme do změknutí.Vmícháme nasekané maso,nastrouhané žemle,sůl a koření.podle potřeby zvlhčíme trochou mléka .Nádivku rozdělíme na filety,stočíme do závitků a spíchneme jehlicemi.Závitky obalíme klasicky v trojobalu,vložíme do rozehřátého oleje a po všech stranách zvolna smažíme dozlatova.Podáváme s bramborovými bochánky:Uvařené brambory rozmačkáme ,osolíme,opepříme a smícháme se žloutkem a mlékem.Z těsta lžící vykrajujeme bochánky,potřeme máslem a pečeme dozlatova.


Smažená ryba     
     

Ingredience: jakákoli očištěná ryba, kterou máte rádi nebo filet, sůl, hladká mouka, mletá paprika, olivový olej, citrón
     
 

Postup přípravy: Rybu nebo filé osolíme a obalíme v hladké mouce smíchanou se sladkou červenou paprikou (cca 1 hrnek hladké mouky a 1 lžička červené papriky). Pak osmažíme na oleji. Ryba je hotová tehdy, když je měkká (píchnem do ní) a mouka zrůžoví.
Podáváme poprášenou čerstvě mletým pepřem a s plátky citrónů.

Jako příloha: salát s bílým chlebem nebo brambory. Je to rychlé a opravdu dobré.

Mník v bylinkovém kabátu

 Řízky z filetů mníka,sůl,pepř,česnek,

Na těstíčko:mouka,vejce a mléko,vegeta,čerstvé nebo sušené bylinky (tymián,bazalka,oregáno)

 

Porce mníka osolíme,opepříme,potřeme česnekem a 30min. necháme v lednici odležet.Těstíčko připravíme smícháním rozšlehaného vejce,mouky a mléka do konzistence řidší kaše,aby se jednotlivé porce ryby dobře obalovaly.Přidáme vegetu (můžeme i další koření podle chuti – kari,koření pěti vůní,čubrica atd.) a na jemno nasekané čerstvé bylinky,případně 1 lžíci bylinek sušených.porce mníka obalujeme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.Podáváme s bramborovou kaší,kterou můžeme lehce nastavit kysanou smetanou.