Candát v těstíčku
s česnekovým přelivem
Na těstíčko: 6 brambor,3 vejce,špetka bílého
pepře,tymiánu a soli. Česnekový přeliv:1/2 kelímku smetany ke šlehání,4
stroužky česneku,pepř,sůl,1 lžička vegety,2 lžíce červeného vína,1 lžíce
škrobu. |
Kapr „divočák“
rozškvařenou
slaninu.Po obou stranách pozvolna opékáme asi 5 min.porce odložíme na teplý talíř,do výpeku
vsypeme na jemno posekanou cibuli a osmahneme do sklovita.Přidáme divoké
koření,zalijeme čerstvým vínem a zbytkem
marinády a krátce povaříme.Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a
hustíme jí omáčku.Podle potřeby dochutíme.Omáčku procedíme přímo na porce
kapra, podáváme s opečenými brambory a brusinkovým kompotem. |
Siven s ananasem |
Smažený sumec na pórku
osmahneme na polovině
oleje do sklovita a vyjmeme s pánve.Do pánve přidáme zbytek oleje, |
Kapr v přelivu s růžovkami
|
Candát na houbách se zeleninou 8 plátků candáta po |
Závitky z tolstolobika s chřestem Filety z tolstolobika osolíme a necháme odležet.Mezitím v osolené vodě krátce povaříme sterilovaný chřest a okrájíme ho na velikost filet.Filety ryb rozložíme,na každý položíme 2 špalíčky chřestu,opatrně svineme do rolky,spíchneme párátkem,vložíme na rozehřáté máslo a pozvolna opékáme ze všech stran do červena a křupava.Odřezky z chřestu posekáme najemno,smícháme s lučinou,máslem,sekanou pažitkou a solí.Na každý závitek rozdělíme směs z lučin a ozdobíme snítky petrželky.Podáváme s dušenou rýží nastavenou na drobno nakrájenými kompotovanými hruškami a rozinkami předem namočenými v rumu. |
Zalitý
cejn zálivka:5 dl. vinného octa zředěného vodou,4 lžíce
cukru,1 lžíce soli,1 lžíce oleje,1 lžička koření „divočina“ 2 bobkové listy. |
Lipan v čekankovém hávu 4 lipani,šťáva z 1 citronu,2 lžíce oleje,pepř,sůl, 1 lžíce sekaného libečku,2 lžíce hořčice, 1 lžíce citrónové šťávy,2 lžíce strouhanky,300g čekankových puků,2 mandarinky,1 jablko,10 g vodního melounu,4 mírně pálivé papričky.
Očištěné
lipany zakapeme citrónovou šťávou a
olejem,osolíme,opepříme a necháme 3 hod.odležet
v chladu.Vnitřek ryb
vysypeme polovinou libečku a strouhanou a zprudka opékáme
na oleji 5 min. po
každé straně.Mezitím si připravíme směs
z hořčice,citrónové šťávy,oleje,pepře
soli a zbytku libečku.Směsí potřeme ryby,vložíme do
zapékací misky vymazané
olejem a krátce zapečeme v troubě.Na každého lipana
položíme papričku.
Podáváme s čekankovým hávem:
Z čekanky vykrojíme středový
klínek,rozebereme ji a pokrájíme na
proužky.Rozdělíme ji na talíře,posypeme na
hrubo postrouhaným jablkem a poklademe dílky mandarinky,a
malými kostičkami
melounu.zapečenou rybu položíme na čekankový háv a
podáváme s vařenými
brambory pokapanými máslem.
|
Treska Á
|
Křupavý amur s ostrou omáčkou.
|
Smažený kapr s uzenou krkovičkou |
Lín v pažitkové omáčce |
Pstruh na červeném
víně Dokonale vykuchaným pstruhům ponecháme hlavy,osušíme je a rozložíme do pekáčku.Vinný ocet krátce povaříme,pstruhy jím přelijeme a necháme asi 20 min. marinovat v chladničce.Na Pánev nalijeme víno a vodu,přidáme na jemno nakrájenou mrkev,cibuli,sůl,citrónovou
kůru,bylinky a divoké koření a vše |
Smažený úhoř na
zázvoru Očištěné a překrojené porce úhoře osolíme,pokapeme olejem a necháme hodinku odležet v chladničce.Smícháme rýžovou moučku se strouhaným zázvorem,přidáme porce úhoře a promícháme tak,aby se ryby směsí dobře obalily.Porce smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dorůžova.Ke konci přidáme na kolečka pokrájený pórek a řapíkatý celer a společně dusíme asi 10 min.podáváme s dušenou rýží nastavenou rozinkami a strouhanými mandlemi,na talířích vše ozdobíme snítkami petrželky a klínkem citronu. |
Řízečky
z candáta s pusinkami Pusinky: 600g. vařených brambor,2 vejce,100g vařené a najemno rozsekané ryby(zbytky z candáta),sůl,olej
|
Sumčí „biftek“
s pikantní omáčkou
Omáčka:1 kelímek kysané smetany,4 lžíce rybího bujonu,1 lžíce maggi,špetka chilli,pepř,sůl,1 lžíce sekané meduňky,
|
Štičí závitky
Nádivka:2 žemle,2 lžíce másla,200g vařeného masa ze zbytků štiky,1 malá cibule,2 stroužky česneku,100g. lišek (nebo jiných hub),1 lžíce sekaného libečku,špetka drceného kmínu,mletý červený pepř,sůl Filety osolíme.opepříme,pokapeme marinádou ze sojové omáčky,citrónové šťávy a oleje a necháme v chladu krátce odležet. Mezitím si připravíme nádivku:Na másle osmahneme na jemno pokrájenou cibuli a česnek,přidáme nakrájené lišky a dusíme do změknutí.Vmícháme nasekané maso,nastrouhané žemle,sůl a koření.podle potřeby zvlhčíme trochou mléka .Nádivku rozdělíme na filety,stočíme do závitků a spíchneme jehlicemi.Závitky obalíme klasicky v trojobalu,vložíme do rozehřátého oleje a po všech stranách zvolna smažíme dozlatova.Podáváme s bramborovými bochánky:Uvařené brambory rozmačkáme ,osolíme,opepříme a smícháme se žloutkem a mlékem.Z těsta lžící vykrajujeme bochánky,potřeme máslem a pečeme dozlatova. |
Smažená ryba Ingredience: jakákoli očištěná ryba, kterou máte rádi nebo filet, sůl, hladká mouka, mletá paprika, olivový olej, citrón Postup přípravy: Rybu nebo filé osolíme a obalíme v hladké mouce smíchanou se sladkou červenou paprikou (cca 1 hrnek hladké mouky a 1 lžička červené papriky). Pak osmažíme na oleji. Ryba je hotová tehdy, když je měkká (píchnem do ní) a mouka zrůžoví. Podáváme poprášenou čerstvě mletým pepřem a s plátky citrónů. Jako příloha: salát s bílým chlebem nebo brambory. Je to rychlé a opravdu dobré. |
Mník
v bylinkovém kabátu Na těstíčko:mouka,vejce a mléko,vegeta,čerstvé nebo sušené bylinky (tymián,bazalka,oregáno) Porce mníka osolíme,opepříme,potřeme česnekem a 30min. necháme v lednici odležet.Těstíčko připravíme smícháním rozšlehaného vejce,mouky a mléka do konzistence řidší kaše,aby se jednotlivé porce ryby dobře obalovaly.Přidáme vegetu (můžeme i další koření podle chuti – kari,koření pěti vůní,čubrica atd.) a na jemno nasekané čerstvé bylinky,případně 1 lžíci bylinek sušených.porce mníka obalujeme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.Podáváme s bramborovou kaší,kterou můžeme lehce nastavit kysanou smetanou. |